De collectiviseringstool

Wat verstaan we onder collectivisering?

Uit eerder onderzoek blijkt dat professionals in het Sociale Domein verschillende beelden hebben bij het begrip ‘collectief werken’. Bij het gebruik van de collectiviseringstool hebben we de volgende drie aspecten van collectief werken voor ogen:

  1. Het groepsgericht werken: het bundelen van individuele hulpvragen en in een groep van hulpvragers daarop ingaan;
  2. Preventieve werkzaamheden, gericht op groepen geïnteresseerden;
  3. Het opkomen voor groepen kwetsbaren in de samenleving; meer het activistische aspect van sociaal werk.

 

Collectief werken heeft dus altijd met groepen te maken. Het gaat hierbij om groepen cliënten of bewoners, niet zo zeer groepen professionals. Collectief werken is dus niet gelijk aan interdisciplinair werken en verschilt ook van integraal werken.

Wat is de collectiviseringstool?

Hoe kijken sociale professionals aan tegen hun manier van werken? Werken ze vooral met individuele cliënten/bewoners of werken ze collectief? De collectiviseringstool helpt om hier inzicht in te krijgen.

Huidige en gewenste situatie
Met een muisklik kunnen sociale professionals aangeven wat hun eigen positie op de assen is en die van hun team. Dat wordt gedaan voor de huidige situatie, maar ook voor de gewenste situatie. Hierdoor wordt duidelijk in welke mate er op dit moment collectief en informeel gewerkt wordt en waar sociale professionals zich naar toe willen ontwikkelen.

Wil je de collectiviseringstool gaan gebruiken? Log in of vraag een account aan.

Bekijk de informatievideo.

Waarom is de collectiviseringstool ontwikkeld?

Om te achterhalen in hoeverre er collectief dan wel informeel gewerkt wordt in sociale wijkteams of welzijnsorganisaties, is deze eenvoudige tool ontwikkeld. Het lijkt niet alleen efficiënter, omdat hulpvragers met vergelijkbare hulpvragen tegelijkertijd geholpen kunnen worden. Maar het geeft ook een prikkel aan hulpvragers om juist elkaar te helpen. Hulpvragers kunnen tot elkaars netwerk gaan behoren door de contacten die men in de groepssetting opdoet. Daarom is het nuttig om de mate van collectief werken te verbinden aan (in)formeel werken.

''Tijdens teamvergaderingen hoor ik sommige teamleden zeggen dat ze willen meegaan in de trend om meer collectief te werken. Anderen kijken dan een beetje zuur. Ik wil wel eens met mijn team in gesprek gaan hoe we daarin met z'n allen staan. Met deze tool kan ik met één druk op de knop een overzicht krijgen en de gesprekshandleiding geeft me concrete handvatten voor dat gesprek.'' - Karen, teamleider Sociaal Wijkteam.

Voor wie is de collectiviseringstool?

De collectiviseringstool is bedoeld voor teamleiders in het sociale domein (sociaal wijkteam, welzijnswerk) die willen onderzoeken in welke mate hun team collectief dan wel individueel werkt op dit moment. Ook kun je met de tool onderzoeken hoe dat zich volgens teamleden zou moeten ontwikkelen.

Daarnaast maakt de tool met een paar vragen inzichtelijk wat de balans is tussen de inzet van formele en informele hulpaanbieders.

De gespreksleidraad biedt handvatten om de toolscores te analyseren en te bespreken binnen het team.

Hoe werkt de collectiviseringstool?

De tool bestaat uit een assenstelsel. Dit assenstelsel wordt door sociale professionals ingevuld om te bepalen waar ze staan op de schaal individueel- versus collectief werken. De tweede as gaat over informeel versus formeel werken. Je werkt in meer of mindere mate informeel als je gericht bent op het inzetten van het sociale netwerk van de cliënt of bewoner.Afbeelding assenstelsel

Door het assenstelsel van de tool in te vullen, geeft men zijn of haar eigen positie en die van het hele team aan, voor nu en voor de gewenste situatie. Wanneer alle teamleden de tool hebben ingevuld, resulteert dit in een overzicht. Met behulp van een gespreksleidraad kan het team de resultaten bespreken. Zo kun je bespreken of men tevreden is met de huidige positie van het team wat betreft individueel/collectief werken, dan wel informeel/formeel werken. Uit een (anoniem) scoreoverzicht kan duidelijk worden dat er bijvoorbeeld variatie is binnen het team; er zijn uitgesproken groepswerkers of juist teamleden die bij voorkeur één-op-één werken met de hulpvrager. Het gesprek kan dan gaan over of die variatie wenselijk is, gelet op de teamvisie.

Visie
De teamvisie voor de toekomst kan worden vormgegeven door de scoreoverzichten van de huidige situatie te vergelijken met de gewenste situatie. Om die ontwikkeling te monitoren, kan de collectiviseringstool voor een tweede keer ingezet worden; ook wel de herhalingsmeting genoemd.

Waar wordt de collectiviseringstool aangeboden?

De tool wordt landelijk aangeboden via de Werkplaatsen Sociaal Domein en is daarom gratis beschikbaar. Door teamscores (anoniem) te combineren binnen het werkgebied van zo’n Werkplaats, worden er op een abstracter niveau analyses gemaakt over de stand van zaken en de gewenste ontwikkeling. Door vervolgens de scores binnen de vijftien Werkplaatsen samen te nemen, ontstaat een landelijk beeld waarmee de beroepsgroep inhoudelijk en politiek z’n voordeel kan doen. Analyses van de scores volgens een bepaalde functie (bijvoorbeeld medewerker Jeugd, Wmo of Participatie) geven nog meer inzicht.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.